przestronna kuchnia z żywiczną podłogą

Posadzka żywiczna w kuchni – tak czy nie?

Kuchnia to pomieszczenie w domu, w którym panują szczególne warunki. Przede wszystkim we wnętrzu tym zwykle panuje podwyższona wilgotność. Dodatkowo powierzchnie narażone są na wysokie temperatury i bezpośredni kontakt z wodą i różnymi substancjami. Tłuste opary osadzają się na poszczególnych elementach wyposażenia, w tym na podłodze. A jednocześnie to właśnie w kuchni trzeba dbać o wysoki poziom czystości i higieny. Czy zatem posadzka żywiczna sprawdzi się w tym pomieszczeniu? Dowiesz się, czytając dalszą część naszego artykułu.

Czy i dlaczego warto zdecydować się na posadzkę żywiczną w kuchni?

Posadzki żywiczne być może na pierwszy rzut oka kojarzą się z powierzchniami przemysłowymi czy gospodarczymi, jednak obecnie coraz częściej znajdują zastosowanie również w nowoczesnych obiektach mieszkalnych. Wynika to nie tylko z ich właściwości, ale również oryginalnych walorów wizualnych. Wyróżniają się szeregiem istotnych zalet użytkowych, które są doceniane przez najbardziej wymagających użytkowników. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby podłoga z żywicy była zastosowana w całym domu czy mieszkaniu, w tym również w kuchni.

Posadzka żywiczna w kuchni to dobre rozwiązanie. Odpowiednio zabezpieczona warstwa wyróżnia się wysokim poziomem odporności na czynniki, na jakie mogą być narażone powierzchnie kuchenne. W przeciwieństwie do płytek na takiej posadzce nie występują łączenia w postaci fug, co wpływa na łatwość czyszczenia i utrzymania podłogi w higienie.

Podłogi żywiczne są wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, jak i np. zarysowania, a także czynniki zewnętrzne, w tym m.in. wodę czy używane do mycia detergenty. Mogą być zastosowane nawet w kuchniach, w których występuje ogrzewanie podłogowe. Odpowiedź na postawione w temacie wpisu jest jednak: zdecydowanie można zdecydować się na posadzkę żywiczną w kuchni.